Standaard is een warmtepompboiler voorzien van een elektrische weerstand. Een smart grid ready warmtepompboiler kan gekoppeld worden aan de elektriciteitsproductie van zonnepanelen (PV-panelen) of, mits een warmtewisselaar, aan een bijkomende verwarmingsbron zoals zonnecollectoren of een verwarmingsketel.
Een warmtepompboiler kan dus op 5 verschillende manieren worden geconfigureerd.
(1) Warmtepomp incl. elektrische weerstand
Om te voorkomen dat het water niet snel genoeg de gewenste temperatuur bereikt, en om legionella te voorkomen, is elke warmtepompboiler standaard voorzien van een elektrische weerstand.
(2) Warmtepomp gekoppeld aan PV-panelen + (3) Warmtepomp gekoppeld aan PV-panelen + bijverwarming via de ketel
Warmtepompboilers die ‘smart grid ready’ zijn, kunnen gekoppeld worden aan de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen (PV-panelen). Elektriciteit die dus dient als voeding, niet alleen voor je elektrische toestellen in huis maar ook voor je warmtepompboiler. Je sanitair water wordt dan zowel door de lucht als door de zon gratis verwarmd.
Heb je zonnepanelen en overweeg je een warmtepompboiler? Neem dan zeker een kijkje op de website www.VanZonneStroomNaarZonneWarmte.be die speciaal voor eigenaars van zonnepanelen werd geconcipieerd.
(4) Warmtepomp + bijverwarming via zonnecollectoren + (5) Warmtepomp + bijverwarming via ketel
Een warmtepompboiler met warmtewisselaar kan gekoppeld worden aan een gas- of mazoutkete en/of thermische zonnecollectoren (die zonne-energie gebruiken, niet om elektriciteit te produceren zoals PV-panelen maar om warmte op te wekken) aansluiten. We spreken dan van een hybride warmtepompboiler. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de hoeveelheid licht buiten en de gevraagde hoeveelheid warmte zal de ofwel warmtepompboiler ervoor zorgen dat het water de gewenste temperatuur bereikt, ofwel de zonnecollectoren of de ketel.
Alles weten over warmtepompboilers? Vraag ons gratis e-book aan