Hoe werkt een warmtepompboiler?

De werking van een warmtepompboiler is relatief eenvoudig, maar uiterst doeltreffend: je sanitair water wordt verwarmd door tot 3/4 van de nodige energie te onttrekken aan de lucht rondom. Omdat hij zo weinig stroom nodig heeft —en die kan je dan nog opwekken met zonnepanelen (PV-panelen), als je die hebt —, is een warmtepompboiler de ideale keuze voor elk type huishouden, voor zowel nieuwbouw als voor renovatie en zeker voor wie niet aangesloten is op het gasnet of voor wie geen zonneboiler kan plaatsen (bv. door een ongunstige oriëntatie van het dak). 

Warmtepompboiler = lucht-water-warmtepomp

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door tot 3/4 van de energie die hij nodig heeft om je sanitair water te verwarmen, te onttrekken aan de omgevingslucht — dat kan de buitenlucht zijn, maar ook de lucht in de ruimte waarin de warmtepompboiler zich bevindt of de afgevoerde ventilatielucht.

De thermische energie die hij aan die omgevingslucht onttrekt zet de warmtepompboiler zet hij over op een koelvloeistof die als eigenschap heeft dat ze op lage temperatuur verdampt.

Het zo geproduceerde gas wordt door een compressor samengedrukt waardoor de temperatuur stijgt en dat warme gas wordt overbracht op het voorraadvat.

Hier geeft het gas zijn warmte af en warmt je sanitair water (voor keuken, bad of douche…) op. Het gas zelf wordt weer vloeibaar wordt en het proces kan opnieuw starten.

SCOP van een warmtepompboiler

Warmtepompen en warmtepompboilers produceren veel meer energie dan ze verbruiken. Die verhouding wordt uitgedrukt door de SCOP wat staat voor ‘Seasonal Coëfficiënt Of Performance’. Die geeft dus de verhouding weer tussen hoeveel warmte (energie) wordt geproduceerd en hoeveel energie (elektriciteit) ze daarvoor nodig heeft.

Als een warmtepompboiler bijvoorbeeld een SCOP heeft van 4 wil zeggen produceert hij per 1 kWh verbruikte elektriciteit 4 kWh warmte. Of anders: een warmtepompboiler met een SCOP van 4 verbruikt dus tot drie keer minder stroom dan een klassieke elektrische boiler.

Het verschil tussen monobloc en split

Monoblic of split?

Een monobloc-warmtepompboiler is een toestel dat zowel de verdamper, de compressor, als de condensor en het voorraadvat (de boiler) bevat.

Een splitsysteem heeft een binnenunit die het voorraadvat (de boiler) en de condensor omvat en heeft een aparte buitenunit voor de verdamper en de compressor. Beide units zijn met elkaar verbonden d.m.v. koelleidingen.

Alles weten over warmtepompboilers? Vraag ons gratis e-book aan