Met een warmtepompboiler bespaar je tot € 940 jaar op je energiefactuur

Het geheim van een warmtepompboiler is eenvoudig, maar uiterst doeltreffend. Net als een warmtepomp maakt hij gebruik van warmte uit de omgeving. Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water (voor bad, douche, keuken…) door tot 3/4 energie te onttrekken aan de lucht rondom.

 

Doordat hij zo weinig stroom nodig heeft die je dan nog perfect kan opwekken met zonnepanelen als je die hebt , is een warmtepompboiler een heel slimme keuze voor elk type van huishouden, om je sanitair water tot 75% goedkoper te verwarmen. Afhankelijk van je gezinsgrootte, je verbruikspatroon en de manier waarop je nu je sanitair water verwarmt tot maar liefst 940 euro per jaar.

 

Vervang je oude elektrische boiler door een warmtepompboiler

Op warm water besparen kan op twee manieren: door er minder van te verbruiken, en door te bezuinigen op de energie die je boiler nodig heeft om je water te verwarmen.  

Nog al te vaak wordt een oude boiler zonder veel nadenken gewoon vervangen door een nieuw exemplaar op elektriciteit of op aardgas. Dat is spijtig.

Kiezen voor een warmtepompboiler (ook wel thermodynamische boilers genoemd) als systeem voor de aanmaak voor warm water voor de keuken of de badkamer is een veel verstandigere keuze.

Aangezien een warmtepompboiler tot 75% van de energie die hij nodig heeft om sanitair water te verwarmen haalt uit de gratis energie van de lucht, verbruikt een warmtepompboiler tot 75% minder energie dan een klassieke elektrische boiler. Zo kan je met een warmtepompboiler je sanitair warm water maar liefst drie keer goedkoper verwarmen. 

Reken maar eens met ons mee…

Een klassieke elektrische boiler met een capaciteit van 200 liter verbruikt gemiddeld 3.577 kWh/jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse energiefactuur van 1.251,95 euro. Een warmtepompboiler van 200 liter verbruikt slechts 894,25 kWh/jaar. Dat komt overeen met een jaarlijkse energiekost van slechts 312,99 euro.

Een gezin van 4 personen die gemiddeld 50 liter sanitair warm water per dag verbruiken dat zijn elektrische boiler vervangt door een warmtepompboiler zal dus maar liefst 938,96 euro per jaar minder moeten betalen op de jaarlijkse energiefactuur. En dat jaar na jaar na jaar.

Meerprijs in minder dan een jaar terugverdiend

De aankoopprijs van een warmtepompboiler van 200 liter is, afhankelijk van het type en de capaciteit van je warmtepompboiler, ongeveer 2.700 euro, de installatie ervan kost ongeveer 800 euro. Ten opzichte van een nieuwe elektrische boiler die – als je voor een kwalitatief exemplaar kiest – ongeveer 1.400 euro in aankoop kost en ongeveer 350 euro voor de installatie, betekent dat een totale meerprijs van ongeveer 1.750 euro.

Als we alleen de meerprijs van aankoop en installatie in rekening brengen ten opzichte van de aankoop- en installatieprijs van een klassieke elektrische boiler, kan een warmtepompboiler dankzij de fors lagere verbruikskosten in iets meer dan een jaar worden terugverdiend.

Bovendien komt een warmtepompboiler, in tegenstelling tot klassieke boilers op gas, stookolie of elektriciteit, in de drie gewesten in aanmerking voor een premie, waardoor je de meerprijs nog sneller terugverdient. Die bedraagt in Vlaanderen minstens 900 euro (+ eventueel een extra premies sturing elektrische warmte als je je warmtepompboiler aan je zonnepanelen koppelt), in het Waals Gewest minstens 700 euro, en in het Brussels hoofdstedelijk gewest minstens 1.400 euro.

Dat betekent dat je de meerprijs voor een warmtepompboiler in het Brussels gewest bijna meteen terugverdient, en in het Vlaams en Waals gewest in minder dan een jaar.

Ook een slimme keuze voor wie nu met gas of mazout verwarmt

De besparing met een warmtepompboiler is het grootst als je nu je sanitair water elektrisch verwarmt en dan overschakelt naar een warmtepompboiler. Maar ook als je nu je sanitair water met gas of mazout verwarmt en die vervangt door een warmtepompboiler, maak je een slimme en toekomstbestendige keuze. 

Want met een warmtepompboiler bespaar je niet enkel jaar na jaar geld op je energiefactuur, je verbruikt tot de helft minder CO2, als je zonnepanelen hebt maakt je optimaal gebruik van je zelfopgewekte energie én je wordt voor je keuze beloond met energiepremies. Hoeveel geld en CO2 jij precies bespaart met een warmtepompboiler, op welke premies je recht hebt en hoeveel van je eigen zonnestroom je optimaal kan benutten als je zonnepanelen hebt, ontdek je hier. 

De keuze voor een warmtepompboiler is daarenboven een van  de kleinst mogelijke stappen om een toestel op basis van hernieuwbare energie in huis te halen. De investering is veel lager dan in bijvoorbeeld zonnepanelen. En ten opzichte van een zonneboilerinstallatie, waarbij naast de boiler ook nog zonnecollectoren nodig zijn, is de installatie van een warmtepompboiler veel minder duur en omslachtig. 

 

Hoeveel bedraagt jouw warmtepompboilerwinst? Bereken het hier

Voor welke warmtepompboiler kiezen?

Op zoek naar een installateur of vrijblijvend prijsvoorstel?