Vreet jouw oude boiler je energiebudget op?

De energieprijzen swingen te pan uit. En al hoopt ieders portemonnee op het tegendeel, het zit er dik in dat de prijzen voor gas en elektriciteit ook de komende jaren nog zullen stijgen.

 

Kunnen we dan echt niets doen aan een hoge energiefactuur? Toch wel. Op langere termijn is er maar één optie, die is tegelijk goed voor het klimaat: ons energieverbruik drastisch naar beneden halen. Hoe? Door te besparen op de grootste slokop van ons energiebudget: de verwarming van onze woning en ons sanitair water.

 

Dat kan met een warmtepompboiler (ook wel thermodynamische boiler genoemd). Die behoort tot de meest voordelige systemen voor de aanmaak van sanitair warm water (voor keuken, bad en douche…).  Om je water te verwarmen benut een warmtepompboiler tot voor drie vierde de gratis warmte-energie van de lucht. Ten opzichte van een klassieke elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler dus tot 75% minder energie en kan je je sanitair water dus tot 4 keer goedkoper verwarmen.

De energieprijzen breken alle records. Volgens berekeningen van de VREG, de Vlaamse energieregulator, betaalt een gezin met een doorsneeverbruik dat in januari 2022 een contract voor gas en elektriciteit afsloot, gemiddeld 5.360 euro per jaar of 446 euro per maand. Tegenover vorig jaar is dat een stijging van maar liefst 173,5 procent. Experts verwachten niet dat de prijzen voor gas en elektriciteit snel zullen dalen. Veeleer gaan ze ervan uit dat die nog jarenlang erg hoog blijven. 

Ook het capaciteitstarief dat in Vlaanderen op 1 juli 2022 wordt geïntroduceerd, en waarbij een deel van de nettarieven berekend wordt op basis van het piekverbruik, zal onze energiefactuur nog bijkomend verhogen. Volgens een recente studie van de Universiteit Gent op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, zal alleen al daardoor bijna één op drie huishoudens hogere nettarieven betalen. 

Op de lange termijn is er maar één oplossing: ons energieverbruik verlagen. Maar hoe? 

Bespaar op de verwarming van je sanitair water 

Een groot deel van onze energiefactuur gaat naar verwarming: gemiddeld 60% naar woningverwarming, en gemiddeld 15% naar de verwarming van ons sanitair water. Dat is het water dat we gebruiken in de badkamer (voor de douche, het bad of de lavabo) en in de keuken (om af te wassen, te koken of te kuisen). 

Sanitair warm water produceren gebeurt in ons land klassiek met een doorstroomsysteem of een boiler, al dan niet gekoppeld aan de verwarmingsketel. Dat gebeurt op basis van aardgas, van stookolie of – en dat is de meest energievretende – op basis van elektriciteit. 

Een gezin van 4 personen die gemiddeld 50 liter sanitair water per dag opwarmen van 10 tot 50 °C die een elektrische boiler van 200 liter met rendement van 95% heeft, verbruikt gemiddeld 3.577 kWh/jaar aan warmwaterverwarming. Aan een elektriciteitstarief van 0,35 euro/kWh, komt dit neer op een bedrag van 1.251,95 euro op de energiefactuur. 

Oude boiler vervangen? Kies verstandig! 

Nog al te vaak wordt een defecte of verkalkte – en daardoor energieverslindende - boiler vervangen door een nieuw exemplaar op aardgas, stookolie of elektriciteit. En dat is spijtig, want dat is een allesbehalve verstandige keuze voor je energierekening. 

Een warmtepompboiler is zowel vanuit financieel als vanuit ecologisch standpunt een veel slimmere keuze. Hij stoot tot de helft minder CO2 uit dan een boiler gekoppeld aan een stookolie- of gasketel, en in vergelijking met een elektrische boiler verbruikt hij tot drie keer minder energie. 

Met een warmtepompboiler kan je dus flink wat geld besparen op je energiefactuur. Hoe dat precies werkt ontdek je hier. 

 

Hoeveel bedraagt jouw warmtepompboilerwinst? Bereken het hier >

Voor welke warmtepompboiler kiezen?

Op zoek naar een installateur of vrijblijvend prijsvoorstel?